14.02.2009

Happy 14th

Happy Valentine's Day!


Happy Valentine's Day! I guess we are not as crazy about that day in Germany and especially in my family but I really like this little tradition of my parents that my dad gets a heart-shaped cake or anything else sweet for this day! Hope you have such a little treat as well today!
Today I was also allowed to eat some of this delicious Valentine-cake (;-)). It is a seed-nutty buttery cake with a yeast bottom! Really good and healthy at the same time as my mom explained. I am sorry for the non-elaborate translation of the recipe but like I said before - I really don't like translating recipes into the English language ;-) I hope you can still enjoy it!


Valentine's seed&nut cake

dough: 3 1/3 cups flour, 1 little package (about 2 teaspoons) of dry yeast, 1 dash salt, 1/3 cup sugar, 1/3 cup margarine or butter, 200 ml milk (a little less than one cup)

AND: 20 g vanilla sugar (less than 1/8 cup), 1/8 cup of each: pumpkin seeds, sunflower seeds and minced almonds (or any other nut), 2 tablespoons of each: coco rasper and sesame seed, 1/4 cup butter, 1/2 cup heavy cream.

Mix flour, yeast, salt and sugar together. Now add the smooth margarine and lukewarm milk and process everything to a smooth dough. Let dough sit at a warm place so that volume doubles. Knead the dough again and roll it out on a floured surface to fit a baking pan. Transfer the dough into a greased baking pan and make several holes with a fork. Mix vanilla sugar, almonds, seeds and rasper and spread it over the dough. Also spread the butter in little flakes over the dough. Bake the cake at 400°F for 25 to 30 minutes. You may spread the heavy cream over the cake after it's done.


Schönen Valentinstag! Ich glaube, in Deutschland und besonders in meiner Familie ist man nicht soo verrückt an diesem Tag wie in Amerika, aber ich mag die kleine Tradition meiner Eltern, dass mein Vater am 14. Februar stets einen kleinen Kuchen oder Törtchen in Herzform bekommt. Auch ich durfte zum Frühstück ein Stück des "kernigen Butterkuchens" genießen. Und der war auch wirklich, wirklich gut: Hefeboden mit ganz vielen Kernen und Nüssen drauf - lecker und dabei noch gesund!:

Happy Valentine's Day!

Kerniger Butterkuchen
Teig: 400 g Mehl (Typ 550), 1 Päckchen Trockenhefe, 1 Prise Salz, 75 g Zucker, 75 g Margarine, 200 ml Milch, Mehl für die Arbeitsfläche, Fett für das Blech

Belag: 2 Päckchen Vanillezucker, je 30g Kürbiskerne, Sonnenblumenkerne und gehackte Mandeln, je 2 Eßl. Kokosraspel und Sesamsaat, 60 g Butter, optional - 1/2 Becher Schlagsahne (125 g)

Für den Teig Mehl, Trockenhefe, Salz und Zucker mischen. Weiches Fett und lauwarme Milch zugeben und alles zu einem glatten Hefeteig verarbeiten. zugedeckt an einem warmen Ort stehen lassen, bis sich Volumen verdoppelt hat. Teig nochmals durchkneten und auf einer bemehlten Arbeitsfläche auf Backblechgröße ausrollen. Teig auf ein gefettetes Backblech legen und mit einer Gabel mehrmals einstechen. Vanillezucker, Mandeln, Kerne und Kokosraspel vermischen und auf den Teig streuen. Butter in Flöckchen auf dem Teig verteilen. Blech in den Backofen schieben, auf 200 Grad schalten und 25-30 Minuten backen. Den Kuchen mit der flüssigen Schlagsahne bestreichen (optional)

Happy Valentine's Day!

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